adesso ger One Nordic ny kraft med AWS

Varför har vi inte gjort detta tidigare?

Den frågan ställde sig ONE Nordic Mätteknik när de flyttade affärskritisk data från serverhallen till molnet. 

Kunskapen som ger energi

Varför har vi inte gjort detta tidigare? Den frågan ställde sig ONE Nordic Mätteknik när de flyttade affärskritisk data från serverhallen till molnet. adesso hjälper företaget att migrera utan att skapa den minsta krusning på ytan när det kommer till verksamheten. Ett uppdrag som präglas av tillit. 

”Med AWS får vi en kostnadseffektiv och skalbar lösning. Och en mer pålitlig miljö! Jag är mycket imponerad av tekniken och adesso har lärt oss mycket”, säger Mattias Sjöberg, systemadministratör på ONE Nordic Mätteknik.

– Vi har fått fullt förtroende från start. "Det känns bra att kunna hjälpa ONE Nordic Mätteknik att få bättre service samtidigt som de sparar pengar i den dagliga driften”, säger Markus Bergkvist, utvecklare på adesso.

Energibolagen nummer ett

När tillverkaren och distributören inom energisektorn behöver teknisk assistans för att optimera sina anläggningar är ONE Nordic Mätteknik ett givet förstaval. Ett av de prestigefyllda uppdragen är att samla in över 400 000 mätvärden per dag från E.ON Energy Distributions elmätare, som finns i allt från hushåll till de största industrierna. De uppmätta värdena styr bland annat laddningen, så inget kan gå fel. 

Allt eller inget

En utmaning när det kommer till driften har varit den ojämna serverbelastningen under dagen. En utmaning som har visat sig bli kostsam.

”På natten exporterades våra mätvärden och servrarna arbetade heltid. På dagtid minskar belastningen och vi tvingades ju då betala för överkapacitet”, förklarar Mattias Sjöberg.

En annan utmaning har varit att systemet faktiskt består av flera system på olika servrar och databaser. Felsökning kan ta lång tid. Manuella rutiner krävs när en server är nere, vilket riskerar oönskade funktionsfel.

– Vi vill öka tillgängligheten och knyta verksamheten närmare oss så att vi kan agera snabbare. Vi vill också skala upp och ner systemet utifrån våra dataflöden. Vi ser en möjlighet att uppnå detta genom en molntjänst och det är därför vi investerar i AWS.”

AWSome!

Att flytta systemet till en molntjänst skapar många nya möjligheter. Flera gånger har önskelistan i samarbetet med adesso utökats.

”Vi moderniserar mjukvaran för att passa den nya strukturen och använder tjänsterna som finns i AWS. Målet är att bygga en flexibel arkitektur som bygger på många olika mikrotjänster”, förklarar Markus Bergkvist.

”Vi beskriver våra system och vilka utmaningar vi har, och adesso hittar sedan lösningar i AWS. Flera tjänster vi nu tillämpar har tillkommit som lite av en bonus för oss”, förklarar Mattias Sjöberg och nämner skalbarheten som ett exempel.

Redundansen i Amazon-miljön minimerar riskerna och vi kan då undvika avbrott. IT-kostnaderna kan reduceras avsevärt.

Efterlängtad skalbarhet

En av de mest märkbara fördelarna med flytten till molnet är möjligheten att kontrollera kapaciteten. Att skala upp och ner utifrån behov, och att bara betala för det utrymme du använder.

"I AWS kan du använda flera instanser av samma tjänst när belastningen ökar under natten. På dagtid när belastningen minskar, så minskar man antalet instanser och därmed kostnaderna”, säger Markus Bergkvist och tillägger att det både handlar om att ha kontroll över sin egen infrastruktur och att göra systemet redo att ta emot ännu fler mätvärden i framtiden.

”Det är ett helt nytt sätt att tänka. Vi behöver inte längre ta hänsyn till stora databelastningar under en begränsad tid. Systemet skalas upp och ner automatiskt. För oss blir det mycket lättare att planera kostnader och räkna med nya affärer”, säger Mattias Sjöberg.

Flytta utan stillestånd

För att skapa en smidig övergång mellan den tidigare serverlösningen till molnet skapade adesso ett hybridnätverk. På så sätt kan tjänsterna flyttas utan att det påverkar verksamheten. 

"Det är viktigt att ha en plan på hur flytten går till. Vi valde att inte använda den stora strömbrytaren, det kändes säkrare att ta det steg för steg. Vi håller trots allt på att förändra grunderna i ett affärskritiskt system”, säger Markus Bergkvist.

“adesso är vår AWS-leverantör och en viktig partner. Vi behöver dem på plats för att genomföra flytten”, säger Mattias Sjöberg och ser flera styrkor med samarbetet.

"adesso Sweden är en trevlig besättning som erbjuder exakt den kompetens vi vill ha."

Några frågor?

Det finns ingen webbplats eller broschyr som kan ersätta ett personligt möte för att prata om dina behov och utmaningar. Vi ser fram emot ett möte på plats, så vi kan prata vidare.

Kontakt

Spara denna sida. Ta bort denna sida.