adesso gör Telias Big Data till hårda fakta

Med AI som spåkvinna

Med hjälp av AI har vi en tydlig bild av vart företaget är på väg och vilka utmaningar som finns. adesso har full förståelse för oss som kunder och våra utmaningar.
Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation på Telia Infra.
Många pratar om AI idag, men bara ett fåtal har utvecklat applikationer som faktiskt fungerar. Det är spännande att vara en del av ett team som trampar ny mark.
Martin Andersson, SCRUM-master och dataingenjör på adesso.

Digital knutpunkt

Telia Infra har en viktig roll i det digitala samhällets framtid. På uppdrag av Telia Sverige levereras fasta och mobila nät i ett av världens mest uppkopplade länder. Samtidigt ansvarar de för att kartlägga och driva gamla Televerkets kopparnät – ett arbete som kräver både vindruta och backspegel. Enorma mängder data samlades in varje vecka, och det var länge sedan Excel räckte.

Big Data blir hårda fakta

För att skapa struktur i datamängderna inledde Telia Infra ett samarbete med adesso. Projektet fick namnet Kuben – i grunden ett datalager som under åren har vuxit i funktionalitet. Kuben blev en ögonöppnare som på många sätt hade ändrat fokus på hur man arbetar. Och utvecklingskostnaderna har snabbt återkommit.

”Med Kuben såg vi dubbelfakturering, ej uppföljda driftskostnader och felaktiga avtalsvillkor orsakade av de datavolymer som helt enkelt hade varit för stora att hantera. Därigenom kunde Telia spara 200 miljoner kronor på två år”, säger Daniel Dahlbom.

Att Kuben som system är 100 procent formbart för Telia Infras utmaningar ses som en styrka. Daniel Dahlbom tycker att fördelarna är uppenbara jämfört med att välja ett system från hyllan. ”Kompletta system kan vara begränsade och dyra att vidareutveckla. Med Kuben kan vi vrida och vända hur vi vill och skapa nya moduler allteftersom behoven uppstår”.

Utveckling med data scientist

I Kuben kombineras driftkunskap från Telia med teknisk kompetens från adesso. Ambitionen från dag ett har varit att leverera affärsnytta genom att automatisera manuellt arbete och ta fram underlag för strategiska beslut i operativa processer. Nu vill de implementera AI inom utvalda områden. Teamet på adesso breddas med en datavetare – som har sina rötter i matematik.

”Kunskapsutbytet har varit massivt mellan oss och adesso. De har lyckats stärka laget med kompetens som är svår att hitta idag”, säger Daniel Dahlbom.

”Förtroendet vi har fått har fått oss att röra oss snabbt och ta in den senaste tekniken inom vårt område”, säger Martin Andersson och berättar att man utvärderar flera ramverk innan man slutligen håller sig till Apache Spark.

“Apache Spark är snabb, rolig att arbeta med och levererar allt vi behöver. Framför allt är det öppen källkod"!

Äkta AI

”Vi skapar AI som AI ska vara, det vill säga utan mänsklig välsignelse”, säger Daniel Dahlbom och berättar att det bland annat innebär att Kuben nu kan göra prediktiva, strategiska analyser. I princip kan man se framtiden.

"AI-algoritmerna vi utvecklar innebär att Kuben är utbildad att fatta sina egna, datadrivna beslut. I praktiken innebär det att, förutom att manuellt arbete kan automatiseras, kan en obeveklig mängd data omvandlas till smarta affärsbeslut”, säger Martin Andersson.

”AI har öppnat dörren till effektivitet, vinstoptimering och proaktiv försäljning. Vi har en spåkvinna”, säger Daniel Dahlbom.

Hyr en kollega

Han vill sammanfatta samarbetet med adesso med två ord – dynamiskt och smidigt. Det var länge sedan det gjordes skillnad mellan oss och de i teamet. Det har varit ett viktigt tankesätt.

”Vi hyr inte konsulter - vi hyr kollegor. Från adesso hyr vi till exempel en kollega som är datavetare”!

Han uppskattade att adesso har kunnat accelerera och bromsa i projektet – och vidareutveckla teamet med en känsla för rytm. Samarbetet hade krävt full kontroll på Python, Linux, Java, big data, maskininlärning och agila metoder. Men också förmågan att snabbt sätta sig in i en avancerad affärsmodell. Det har inte varit några problem.

”Teamet på adesso behärskar verkligen alla discipliner. Om de hade varit idrottare och tävlat i OS hade de tagit en pallplats i varje sport”!

Några frågor?

Det finns ingen webbplats eller broschyr som kan ersätta ett personligt möte för att prata om dina behov och utmaningar. Vi ser fram emot ett möte på plats, så vi kan prata vidare.

Kontakt

Spara denna sida. Ta bort denna sida.